Chlebek czosnkowy pieczony na kamieniu do pizzy

Chlebek czosnkowy pieczony na kamieniu do pizzy

Dzisiaj polecam chlebek czosnkowy pieczony na kamieniu do pizzy https://decofire.pl/kamien-do-pizzy-ceramiczny-enders-8791

Jest to kamień ceramiczny o średnicy 31.5 cm co sprawia, że można stosować go również w piekarniku.

Chlebek jest dobrym dodatkiem do sałatek jak również do potraw z grilla. Dlatego doskonale pasuje do grilla  https://decofire.pl/grill-ogrodowy/gazowy

Chlebek wypiekany na kamieniu jest idealnie wypieczony i smaczny. Dzieje się tak, ponieważ kamień magazynuje całe ciepło i kiedy kładziemy na nim chlebek lub pizzę, oddaje on ciepło równomiernie. 

Moim zdaniem do kamienia powinna być dołączona specjalna łopatka do pizzy, zdaję sobie sprawę że przez to będzie wyższa cena ale przynajmniej kamień będzie czysty.

Ja jako ciekawska osoba chciałam wypróbować kamień, nie mając odpowiedniej łopatki nakładając pospadały mi składniki i pobrudziły kamień i został już brudny. Trzeba tu zaznaczyć że kamienia nie można myć żadnymi środkami chemicznymi.

Tyle na temat jego wad jego wielką zaleta jest to że nie trzeba już w domu piec chlebka lub bułeczek do kiełbasek z grilla w domu. Bo zanim się upiecze kiełbaska, chlebek już wystygnie (jak mamy grilla w plenerze), a tak to zanim kiełbaski się upieką chlebek też nam się upiecze na grillu.

Składniki

230 g mąki
łyżka cukru
jajko
½ łyżeczki soli
5 g suchych drożdży
100 ml letniego mleka
30 g masła

2 łyżki siekanego szczypiorku
20 g masła
żółtko
150 g sera mozzarella
3-4 ząbki czosnku

W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz suche drożdże. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy mąkę a następnie jajko. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Masło musi być miękkie aby lepiej nam się wchłaniało w ciasto.

Gdy masło już będzie dobrze wyrobione z ciastem rozpłaszczamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto będzie nam wyrastało przygotowujemy masło do posmarowania.

Żółtko ucieramy z miękkim masłem, następnie dodajemy czosnek i szczypiorek.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte nacinamy tępą stroną noża, aby było lepiej nam rwać po upieczeniu chlebek. Smarujemy przygotowanym wcześniej masłem i posypujemy tartym serem mozzarella.

Kamień przed pieczeniem nagrzałam w piekarniku, (bo jest sezon zimowy i nie mam możliwości wypróbować na grillu). Kamień wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy w piekarniku do temperatury 220 stopni. W tej temperaturze kamień trzymamy ok 20 minut i pieczemy ok. 10 minut.

Wpis powstał we współpracy z firmą decofire.pl

Zostaw komentarz