Dzisiaj polecam zupę ze szparagami
Zupa ze szparagami
Składniki na dwie porcje
jako
¼ łodygi selera naciowego
250 g szparagów
łyża oliwy
500ml gorącego bulionu
sól
Wykonanie
Jajko ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i drobno posiekać. Zmieszać z posiekanym selerem naciowym, doprawić szczypta soli.
Odłamać
zdrewniałe końcówki szparogów. Pozostałą część szparagów dobrze wypłukać i
obrać. Oczyszczone szparagi pokroić na kawałki 2-2,5 centymetrowe kawałki. W
garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojone szparagi i podsmażyć przez 2 minuty, po
upływie tego czasu podlać bulionem, tak aby były przykryte szparagi.
Doprowadzić bulion do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować do momentu
aż łodygi szparagów będą miękkie.
Zmiksować szparagi z bulionem na gładką zupę i doprawić do smaku. Podawać
posypane jajkiem zmieszanym z selerem naciowym.
Szparagi w zupie, ekstra przepis!