Dzisiaj polecam zapiekankę makaronową z kurczakiem, która jest nie tylko smaczna, ale także łatwa w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad czy szybki lunch, a jej aromatyczna, serowa skorupka z dodatkiem kolorowych warzyw zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 500 g makaronu
- 30 ml oliwy z oliwek
- cebula
- 2 średnie marchewki
- mała cukinia
- 2 grube plasterki szynki
- puszka pomidorów
- mały przecier pomidorowy
- 1/3 szklanki słodkiej śmietany
- 200 g sera cheddar
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie
Oczyścić piersi kurczaka z widocznego tłuszczu i ścięgien. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Makaron ugotować al dente w dużym garnku w osolonej wodzie.
Mięso pokroić na długie paski, a później w poprzek w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie, krótko obsmażyć na dużym ogniu, tak aby zrumieniły się z zewnątrz, ale nie zbielały na całym przekroju. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia. Wrzucić do rondla cebulę, marchew i pokrojoną w kostkę szynkę. Dusić na średnim ogniu przez 10 minut, stale mieszając. Dodać cukinię, pomidory z puszki i przecier pomidorowy rozmieszany w kilku łyżkach wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu.
Zawartość rondla wymieszać z makaronem, kurczakiem i śmietaną. Doprawić przyprawami do smaku. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem.
Piec przez 20 minut albo do zrumienienia powierzchni na złoty kolor.