Chrusty + FILM

chrusty

Dzisiaj polecam chrusty, prosta przekąska na jeden kęs.

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 4 żółtka
  • łyżka octu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia

Jeżeli podoba się film proszę o subskrypcję

Wykonanie

Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie. Do mąki dodać żółtka,ocet, oraz gęstą śmietanę. Wszystko porządnie zagnieść na jednolita masę. P wyrobieniu zawinąć w folię spożywczą i kilka krotnie pozbijać wałkiem i odstawić do schłodzenia na ok godzinę.

Po schłodzeniu odcinać po kawałku, lekko podsypywać mąką. Rozwałkowywać jak najcieniej, pociąć w paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez niego jeden koniec.

W garnku rozgrzać tłuszcz. Gdy wrzucony kawałek ciasta wypływa i niezbyt gwałtownie rumieni tłuszcz ma właściwą temperaturę.

Smażyć po kilka faworków jednocześnie. Wyjmować i kłaść na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odsączone ale jeszcze ciepłe faworki posypać cukrem pudrem.

Zostaw komentarz