Risotto z kurczakiem

Pyszne risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem

Pyszne risotto z kurczakiem, świetnie nadaje się na obiad lub ciepłą kolację. Zalecam przygotować z ryżu typowo do risotto, ma całkiem inny smak, przez co potrawa jest, naprawdę smaczna. W przepisie są podane tylko pałki, a na zdjęciu są też filety podsmażone, a tylko dlatego że na kolacji był też mój kochany chrześniak, który niw przepada za udkami.

Risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem

Składniki na 8 porcji:

8 pałek z kurczaka
1 filet (pokrojony na mniejsze kawałki)
50 dag ryżu risotto
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 cebula
2 ząbki czosnki
20dag groszku konserwowego
20 dag boczku
słodka papryka w proszku
olej do smażenia
sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać, po czym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na oleju. Dodać udka kurczaka, oraz filet oprószone solą oraz pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Papryki umyć, osuszyć, a po usunięciu gniazd, nasiennych pokroić w cienkie paski i udusić.
Boczek pokroić w paski i oprószyć słodką papryką, a następnie przesmażyć na suchej patelni.
Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
Ryż wymieszać z paprykami, groszkiem i boczkiem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i poukładać na nim pałki kurczaka.
Piekarniki nagrzać do 180 stopni i zapiekać przez 15 minut

5 thoughts on “Risotto z kurczakiem

Zostaw komentarz