Sernik z czereśniami + FILM

Sernik z czereśniami

Dzisiaj polecam sernik z czereśniami. Czereśnie można zastąpić również wiśniami.

Składniki na ciasto kruche

  • 150 g masła
  • 250 g maki
  • 50 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na masę serowa

  • 500 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 125 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • czereśnie bez pestek

Przygotowanie ciasta kruchego

Zimne masło posiekać z mąką  i cukrem pudrem, na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i mocno schłodzić.
Po schłodzeniu jeden kawałek ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach( na tortownice o średnicy 22 cm ). Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Przygotowanie masy serowej

Ser zmielić trzy razy przez maszynkę. Do zmielonego sera dodać żółtka, cukier, stopione przestudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej.

Na podpieczony spód nakładamy pierwszą warstwę masy serowej, na której układamy owoce. Na owoce dajemy drugą warstwę masy serowej i ścieramy na tarce drugą warstwę ciasta.

Pieczemy jeszcze 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostaw komentarz