Dzisiaj polecam Roladę Biszkoptową z jabłkami. To doskonały deser na każdą okazję. Rolada jest lekka, puszysta i ma delikatny smak, który doskonale komponuje się z kwaskowatością jabłek. Aby ją przygotować, potrzebujesz zaledwie kilku składników: jajek, cukru, mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz świeżych jabłek. Możesz również dodać cynamon, aby wzmocnić smak deseru. Upieczona rolada nie tylko pięknie wygląda, ale też zachwyci wszystkich gości swoim smakiem. Na pewno stanie się hitem na każdym spotkaniu rodzinnym czy przyjęciu.
Składniki na biszkopt
- 5 jajek
- 90 g cukru
- 10 g cukru wanilinowy
- 85 g mąki tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 g cynamonu
Wykonanie
Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia, wszystko razem przesiać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym.
Pianę białkowo- cukrową połączyć z żółtkami i mąkami wymieszanymi z proszkiem, mąkę dodawać partiami i delikatnie wymieszać łopatką.
Około 1/5 ciasta przełożyć do oddzielnej miski i wymieszać z cynamonem, przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić równomierne wzory, na papierze wyłożonym na dużej blaszy. Wzorki zapiekać 4-5 minut w temperaturze 150-160 stopni. Na podpieczone wzorki wyłożyć pozostałe ciasto jasne i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 150-160 stopni aż do bardzo delikatnego zarumienienia (ok 10 minut). Upieczony biszkopt wystudzić.
Nadzienie
kilogram jabłek
50 -100 g cukru (w zależności od kwasowości jabłek)
budyń wanilinowy
sok jabłkowy 100 ml (jeżeli jabłka nie puszczą dużo soku, można dodać jeszcze trochę soku)
Przeprowadzić obróbkę wstępną, brudnych jabłek, następnie pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Jabłka przesmażyć z cukrem, a budyń rozpuścić w soku jabłkowym, połączyć jabłka z zawiesiną i gotować ok 2 minuty mieszając.
Lekko przestudzone jabłka wyłożyć na biszkopt. Przy pomocy papieru zwijać roladę tak , aby wzór z ciemnego ciasta wył wyraźnie widoczny. Gotową roladę schłodzić.