Szybko, smacznie i zdrowo

Ciasta Ciasteczka Desery Dla dzieci Przekąski

Domowe Croissanty

Domowe Croissanty
Domowe Croissanty

Dziś polecam domowe croissanty, są bardzo pracochłonne, ale warto je zrobić bo sa naprawdę pyszne.

Domowe Croissanty
Domowe Croissanty

Składniki:

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
300ml zimnej wody
50 g cukru
2 saszetki suchych drożdży
3 łyżki oleju
300g miękkiego masła
1 jajko roztrzepane

Nutella

 

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier oraz drożdże, zrobić wgłębienie i wlać wodę. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Gdy składniki się już połączą, przełożyć na stolnicę posypaną mąką i zagniatać przez 10 minut. Gdy już zagnieciemy ciasto i wtłoczymy dużo powietrza uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i schować do lodówki na min. 2 godziny.

Domowe Croissanty
Domowe Croissanty

 

Masło włożyć pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia. Wałkiem wałkować masło aż powstanie prostokąt o rozmiarach 20×15 cm. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

Domowe Croissanty
Domowe Croissanty

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnice posypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt 20×40 cm. Z papieru przełożyć masło na środku rozwałkowanego ciasta tak, aby przykrywało 1/3 jego powierzchni. Następnie przykryć połowę masła jedną częścią ciasta. Resztę masła przykrywamy drugą częścią masła. Krawędzie ciasta powinny połączyć się na środku. Ciasto złożyć wzdłuż na pół, owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na ok 30 minut.

Domowe Croissanty
Domowe Croissanty

Proces wałkowania, składania i chłodzenia powtórzyć trzy razy w ten sam sposób – rozwałkowując ciasto, kiedy jest złożone – bez dodawania więcej masła. Po trzykrotnym składaniu ciasta, owinąć w folię i schować na noc do lodówki.

Następnego dnia rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy w duży prostokąt mierzący ok 60×30 cm. Za pomocą ostrego noża wyrównać brzegi. Przekroić ciasto na pół tak aby otrzymać  dwa długie kawałki, (moje croissanty są szerokie i chude, ponieważ przekroiłam ciasto na trzy pasy i trójkąty były szerokie i krótkie, a jednak jak się zrobi trójkąty, wąskie i długie, więcej razy się zwija i po upieczeniu są grubsze), następnie pokroić na trójkąty.

Domowe Croissanty
Domowe Croissanty

Każdy trójką delikatnie rozciągnąć z szerszej strony, nałożyć nutelle i delikatnie zwijać ciasto w rogalik uważając, aby nie dociskać zbyt mocno.

Domowe Croissanty
Domowe Croissanty

Zwijać rogaliki, upewniając się za każdym razem że wierzchołek każdego z trójkątów znajduje się pod spodem. Zgiąć końcówki rogalików do środka. Ułożyć croissanty w dużych odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć lekko folią spożywczą posmarowaną olejem i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z solą.

Domowe Croissanty
Domowe Croissanty

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec ok 15-18 minut.

Domowe Croissanty
Domowe Croissanty

Zobacz również

1 komentarz

  1. kiedyś robiłam, to prawda – bardzo są pracochłonne ale jakie pyszne! 🙂

Zostaw komentarz

%d bloggers like this: