Rogaliki z nutella

Dzisiaj polecam rogaliki z nutellą, które są idealnym smakołykiem na każdą okazję. Te pyszne rogaliki mają delikatne, kruche ciasto, które otacza bogate nadzienie z nutelli, tworząc doskonałe połączenie smaków. Można je podawać na śniadanie, jako słodką przekąskę do kawy, a także na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Przygotowanie jest bardzo proste, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego łasucha.

Składniki na 16 sztuk

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 10 g cukru pudru
  • jajko
  • 20 g drożdży
  • 25 g śmietany 18%
  • nutella  (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna)
  • cukier puder do posypania ( ja użyłam cukier puder kakaowy)

Wykonanie

Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem.

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe.

Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość nutelli , zwijać od szerszej do węższej strony.

Gotowe rogaliki poukładać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte rogaliki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 -200 stopni do momentu aż się zarumienią (ok 10 -15 minut).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem (ja posypałam cukrem pudrem kakaowym).

Zostaw komentarz