Dzisiaj polecam babkę zebrę
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/IMG_4509-5.jpg?resize=600%2C400)
Składniki
- 5 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżeczki kakao
- tłuszcz do wysmarowania formy
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/IMG_4506.jpg?resize=600%2C400)
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Do wysmarowanej tłuszczem formy wylewać na przemian raz ciasto białe a raz z kakao.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40-45 minut lub do suchego patyczka.