Dzisiaj trochę leniwe danie, dla wszystkich zabieganych. Nie często gości na naszym stole ze względu na ten boczek.
Składniki na 4 porcje:
1 kg ziemniaków
1 cebula
20 dag boczku wędzonego
sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować i gorące przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć z boczkiem, połączyć z ziemniakami i posolić. Całość wymieszać. Podawać z surówką.
nie wiedziałam, że tak się zowie to danie:D
U mnie też rzadko, ale lubię takie klimaty 😉
też rzadko, ale czasami zdarza się różne tradycyjne rzeczy jeść, do których chętnie się wraca raz na x czasu:)
moja teściowa robiła to tak jak sie ziemniaki ugotowały sypała mąke z czubkiem do garnka i gotowała to tka długo jak mąka sie ścieła to dusiła to wszystko razem ,nabierała łyżką na z tłuszczem na tależ było fantastyczne danie!
A ja nigdy nie spotkałam się z takim daniem! z jakiego jest regionu?
U nas ze wzgledu na boczek bedzie się cieszyć dużą popularnością!
oo nie słyszałam o takim pysznym daniu 🙂
Przepis na to danie znalazłam w starej gazecie z przepisami.