Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Dzisiaj polecam potrawkę z kurczaka. Dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. To świetna opcja na prosty i sycący posiłek. Mięso kurczaka z rosołu jest już delikatnie gotowane, więc dodatkowe duszenie sprawia, że staje się niezwykle kruche i soczyste. Można dodać różnorodne warzywa, jak marchew, pietruszka, a także ziemniaki lub ryż, co sprawia, że potrawka jest pełnowartościowa i zdrowa. Aromatyczne zioła takie jak majeranek, tymianek czy rozmaryn dodadzą niepowtarzalnego smaku.

Często zostaje nam mięso z rosołu  i nie wiadomo jak wykorzystać pozostałe mięso. Polecam potrawkę z kurczaka. Trudno mi podać ilość składników oby podać dokładny przepis, bo każdy z nas ma inna ilość mięsa.
Każdy musi dopasować do ilości swojego mięsa.

Składniki:

  •  mięso z czterech ćwiartek z kurczaka
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3-4 gotowane średnie  marchewki z rosołu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok litra rosołu

Wykonanie:

Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i drobno pokroić. Marchewkę również drobno pokroić.

Masło roztopić  na małym ogniu w garnku i dodać do niego mąkę. Zrobi się z tego jedna wielka kluska, ale to nic nie szkodzi, małymi partiami dolewać bulion. Gdy już nie będzie żadnych grudek  można dodawać mięso, marchewkę oraz posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Potrawkę z kurczaka z ryżem lub ziemniakami.

Zostaw komentarz