Za oknem zimno i szaro, nie nastraja do spacerów. Pocieszam się tym że nie już niedługo zacznie się sezon narciarski.
Dlatego aby skrócić czas wyczekiwania zimy uprzyjemniamy, słodyczami.
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki razowej
odrobina (w palce) proszku do pieczenia
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier aby usztywnić pianę. Pod koniec ubijania dodać żółtka i masło. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać po brzegach naczynia i wymieszać delikatnie łopatką. Cały omlet wlać na rozgrzaną patelnię i usmażyć z obu stron. Podawać z owocami.
Sos do omletu:
1 jabłko
½ grejpfrut
1 łyżka cukru
odrobina cynamonu
Wykonanie:
Owoce opłukać, obrać ze skórki i podsmażyć w garnku (można podlać łyżką wody), dodać cukier i cynamon i chwilę podsmażyć.
Gotowy omlet polać przestudzonym sosem.
Uwielbiam omlet w takim słodkim wydaniu:)
Pycha 🙂
ja przeważnie robię wytrawny, ale na słodko też czasami:)
Podoba mi się, że jest razowy 🙂
Pyszny omlet i cudne dekoracje z jabłuszek.