Fale Dunaju

Fale Dunaju

Dzisiaj polecam fale dunaju – to wyjątkowo smaczne i efektowne ciasto, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Jego nazwa pochodzi od wyglądu ciasta, które ma na celu przypominać fale na rzece Dunaj. Ciasto składa się z kilku warstw: na spodzie znajduje się biszkopt, na nim owoce, a na wierzchu delikatna masa waniliowa lub czekoladowa. Całość jest polana cienką warstwą czekolady, co daje niesamowity efekt wizualny i smakowy. Idealnie sprawdzi się na wszelkie okazje, takie jak urodziny, imieniny, czy spotkania rodzinne. Wypróbuj przepis na fale dunaju i przekonaj się sam, jak pyszne i wyjątkowe jest to ciasto!

Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim wiśniami (u mnie z małą ich zawartością bo domownicy nie lubią wiśni), masą budyniową i polewą czekoladową.To dzięki wiśnią powstają charakterystyczne fale. Ciasto jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Składniki  na ciasto ucierane

  • 3 jajka
  • 170 g cukru
  • 175 ml mleka (+1 łyżka)
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 ml oleju
  • łyżka kakao
  • wiśnie bez pestek (ok 350g)

Składniki na masę budyniową

  • 1 opakowanie budyniu wanilinowego
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła

 Składniki na polewę

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka

Wykonanie

Wiśnie wypestkować i odsączyć na sitku.

Przygotowanie ciasta

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodawać do ciasta na przemiennie z mlekiem ciągle mieszając  mikserem na małych obrotach.

Połowę ciasta wyłożyć do formy o wymiarach (35X24cm), wiem ja mam w tortownicy o średnicy 28 cm, ale prostokątna forma została pożyczona na wieczne nie oddanie. Forma musi być wyłożona papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodajemy łyżkę mleka oraz łyżkę kakao. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na jasny cieście.

Na ciemnym ułożyć wiśnie (u mnie jest dość mało wiśni bo domownicy nie przepadają za tymi owocami)

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25-30 minut. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie masy budyniowej

Z 400 ml mleka odlać ok 50 ml resztę zagotować z dodatkiem cukru, w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy i dodać do gotującego się mleka. Szybko mieszając aby nie powstały grudki, chwilę gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia przykrywając folią aby nie powstał kożuch.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksują dodawać stopniowo zimny budyń.

Masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście. Ciasto wstawić do lodówki aby masa stężała.

Przygotowanie polewy

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, przestudzoną wylać na ciasto.

Moje ciasto w całości przygotowały dzieciaki więc dlatego jest trochę nie doskonałe ale w smaku obłędne. Polecam wszystkim wypróbować póki są świeże wiśnie.

Zostaw komentarz