Calzone z nadzieniem mięsnym

Calzone z nadzieniem mięsnym

Dzisiaj polecam calzone z nadzieniem mięsnym

CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.

W przepisie, który dostałam było napisane z podanych składników zrobić cztery duże pierogi. Ale po wypróbowaniu po pierwsze że się rozwalają przy układaniu i ściąganiu z blaszki, a po drugie nikt z domowników nie zjadł całego na raz. A tak to małe wszyscy podjadali do wieczora, bo są również dobre na zimno.

Składniki na ciasto
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 15 g drożdży
  • łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • jajko
Składniki na farsz
  • 300 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • łyżka masła
  • 150 g startego sera mozzarelli
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • cebula
  • małą puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • zioła prowansalskie
Przygotowanie ciasta

W letnim mleku rozpuścić cukier oraz drożdże z 3-4 łyżkami mąki (ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut.

Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy olej pozostałą mąkę oraz sól i jajko w temperaturze pokojowej (jeżeli dodamy jajko zimne może ciasto nie wyrosnąć). Oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 60 minut).

Przygotowanie farszu

Pieczarki umyć i drobno pokroić i podsmażyć na maśle (można też podsmażyć na oleju ale puszczają więcej wody).

Cebulkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z czosnkiem. Do podsmażonej cebulki dodać mięso. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy i wszystko jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać podsmażone pieczarki i kukurydzę oraz starty ser mozzarella. Odstawić do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części. Można w całości wałkować i wycinać krążki lub formować małe kulki i wałkować ( wielkość dowolna mi najlepiej się robi ja krążki maja średnicę ok 10 cm.) Na krążki nałożyć farsz i zlepić jak pierogi.

Pierogi ułożyć na wyścielonym papierem do pieczenia blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut do wyrośnięcia. Piec ok 25 minut w temp. 200 stopni, aż do zarumienienia.

Zostaw komentarz