Miodownik + FILM

Miodownik

Miodownik z kremem z kaszy manny jest to moje ulubione cisto mogła bym je jeść na cały czas.

Mój miodownik ma grube placki, z powód jest prosty nie mam większej formy. Jeżeli taką posiadacie możecie w niej zrobić wtedy będą cieńsze placki.

Składniki na ciasto:

  • 700g mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 160 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na krem:

  • 8 łyżek kaszy manny
  • 750 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 60 g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 cukier wanilinowy

Składniki na polewę:

  • 100g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka wody
  • dowolna posypka na polewę

Wykonanie ciasta:

Do garnka wkładamy masło, miód, cukier i rozpuszczamy na małym ogniu. Jak przestygnie dodajemy jajka sodę i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy je i pieczemy cztery równe placki w blasze (u mnie 30x20cm) na pergaminie. Każdy placek pieczemy osobno. Ponawiamy czynność czterokrotnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 13-15 minut.

Wykonanie kremu:

W garnku gotujemy mleko, dodajemy cukier puder, kasze mannę i cukier wanilinowy. Gotujemy ok.4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję  gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy porcjami przestudzoną, ale nie zimną  kaszę cały czas miksując aby masa była jednolita. Gotową masę dzielimy na trzy części i przekładamy nią ciasto. Na wierzch ostatniego placka przygotowujemy polewę.

Wykonanie polewy:

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zagotowujemy cały czas mieszając.
Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy posypką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na min 24 godziny, aby ciasto zmiękło.

Zostaw komentarz