Miodownik

Miodownik

Miodownik z kremem z kaszy manny jest to moje ulubione ciasto, mogłabym je jeść na cały czas. Ma ono delikatną konsystencję oraz wyjątkowy smak, który przenosi mnie do lat dzieciństwa, kiedy babcia piekła je na specjalne okazje. Każdy kęs łączy w sobie subtelność miodowego ciasta z puszystym kremem, co sprawia, że jest to nie tylko deser, ale prawdziwa uczta dla podniebienia.

Mój miodownik ma grube placki, z powód jest prosty nie mam większej formy. Jeżeli taką posiadacie możecie w niej zrobić wtedy będą cieńsze placki.

Składniki na ciasto:

  • 700g mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 160 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na krem:

  • 8 łyżek kaszy manny
  • 750 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 60 g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 cukier wanilinowy

Składniki na polewę:

  • 100g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka wody
  • dowolna posypka na polewę

Wykonanie ciasta:

Do garnka wkładamy masło, miód, cukier i rozpuszczamy na małym ogniu. Jak przestygnie dodajemy jajka sodę i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy je i pieczemy cztery równe placki w blasze (u mnie 30x20cm) na pergaminie. Każdy placek pieczemy osobno. Ponawiamy czynność czterokrotnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 13-15 minut.

Wykonanie kremu:

W garnku gotujemy mleko, dodajemy cukier puder, kasze mannę i cukier wanilinowy. Gotujemy ok.4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję  gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy porcjami przestudzoną, ale nie zimną  kaszę cały czas miksując aby masa była jednolita. Gotową masę dzielimy na trzy części i przekładamy nią ciasto. Na wierzch ostatniego placka przygotowujemy polewę.

Wykonanie polewy:

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zagotowujemy cały czas mieszając.
Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy posypką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na min 24 godziny, aby ciasto zmiękło.

Zostaw komentarz