Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

Dzisiaj polecam kruche ciasteczka maślane, które są doskonałe na każdą okazję. Można je podać do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako deser po obiedzie. Są łatwe do przygotowania i zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych swoją delikatnością oraz wyjątkowym smakiem maślanym.

Dzięki temu że ciasteczka maja dodatek maki ziemniaczanej i są zrobione z samych żółtek są bardzo kruche.

Składniki

  • 420 g mąki krupczatki
  • 180g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 200g  cukru
  • 5 żółtek


 

Wykonanie

Mąkę przesiać przez sito, wymiesza z cukrem . Dodać posiekane zimne masło i żółtka. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok pól godziny do schłodzenia.

Po schłodzeniu ciasto wałkować na grubość 2-5mm, podsypując mąką. Wykrawać różne kształty i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .  Piec w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią ok 10-15 minut.

Zostaw komentarz