Dzisiaj polecam kruche ciasteczka maślane, które są doskonałe na każdą okazję. Można je podać do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako deser po obiedzie. Są łatwe do przygotowania i zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych swoją delikatnością oraz wyjątkowym smakiem maślanym.
Dzięki temu że ciasteczka maja dodatek maki ziemniaczanej i są zrobione z samych żółtek są bardzo kruche.
Składniki
- 420 g mąki krupczatki
- 180g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 200g cukru
- 5 żółtek
Wykonanie
Mąkę przesiać przez sito, wymiesza z cukrem . Dodać posiekane zimne masło i żółtka. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok pól godziny do schłodzenia.
Po schłodzeniu ciasto wałkować na grubość 2-5mm, podsypując mąką. Wykrawać różne kształty i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią ok 10-15 minut.