Sernik krakowski

Sernik krakowski

Dzisiaj polecam pyszny sennik krakowski na kruchym cieście. Jest obowiązkowa pozycja na wszystkie święta w moim domu. Sernik można przygotować z rodzynkami lub ze skórka pomarańczową.

Sernik krakowski to tradycyjny polski sernik, składający się z gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami (rodzynki i skórka pomarańczowa) oraz ciasta kruchego na spodzie i wierzchu (w postaci kratki).

Cały sernik piecze się przez niecałą godzinę w 180 stopniach C i nie ma konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Długo zachowuje świeżość, także można bez przeszkód zrobić go już kilka dni przed świętami (przechowujemy w miarę chłodnym miejscu, nie musi być lodówka).

Do tradycyjnego sernika krakowskiego należy użyć trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu.

Składniki na ciasto

  • jajko
  • 125 g masła
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru

Składniki na masę serową

  • 1kg sera twarogowego półtłustego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100g rodzynek
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietany kremowej
  • budyń śmietankowy
  • jajko do posmarowania

Wykonanie

Z podanych składników przygotować ciasto. Odciąć ¼ ciasta i owinąć w folię, odstawić do schłodzenia na ok godzinę.

Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Po sparzeniu odcedzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Twaróg trzykrotnie zmielić dodać utarte żółtka, pianę z białek oraz budyń, rodzynki śmietankę i cukier wanilinowy.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i wyłożyć masę serową. Z pozostałej części (mniejsza)zrobić paski i ułożyć w kratkę na cieście. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.

Zostaw komentarz