Dzisiaj polecam proste w przygotowaniu buraczki zasmażane na ciepło, które idealnie komponują się z daniami mięsnymi. Buraczki są zdrowe, pełne witamin i minerałów, a ich delikatny smak doskonale uzupełnia codzienne posiłki. Przygotowanie ich zajmuje tylko kilka chwil i gwarantuje wyjątkowy smak, który za każdym razem zachwyci Twoich bliskich.
Buraczki można zetrzeć również na tarce o drobniejszych oczkach, ale ja wolę na grubszych. Z grubszych wiórek po usmażeniu czuć jeszcze twardość buraka, a jak jest na małych to jest bardziej miękki. Ale myślę że to zależy tylko od nas jak zetrzemy buraki.
Składniki:
- ok. 1 kg buraków ćwikłowych
- cebula
- 3 łyżki masła lub oleju (zdecydowanie lepszy smak po maśle)
- po płaskiej łyżeczce soli i cukru oraz pieprzu
- 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego 1 jabłko
Wykonanie :
Buraki ugotować do miękkości w skórce(przed gotowaniem dobrze umyć) i jeszcze ciepłe obrać ze skórki (obierając ciepłe trochę parzy w rękę ale nie musimy używać noża, skórka sama schodzi, natomiast gdy buraki wystygną w rękę nie parzą ale skórkę trzeba obierać nożem).
Obrane buraki zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach wraz z jabłkiem.
Cebulkę obrać ze skórki i drobno pokroić.
Masło roztopić i zeszklić cebulkę o 5 minut na mały ogniu. Do zeszklonej cebulki dodajmy starte buraczki i doprawiamy do smaku przyprawami.
Całość dusić na małej mocy palnika przez ok 15-20 minut.
Podawać z ziemniakami i kaszami.