Dzisiaj polecam zupę krem z dyni – idealną na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Jest to danie zarówno zdrowe, jak i niezwykle aromatyczne, które dodatkowo można wzbogacić różnymi dodatkami, jak śmietana, prażone pestki dyni, czy nawet odrobiną ostrej papryczki chili dla bardziej odważnych. Prosta w przygotowaniu i zawsze smakuje wyjątkowo, sprawiając, że każdy posiłek staje się małym świętem.
Składniki
- 750 g dyni (po obraniu)
- 250 g ziemniaków ( 3 średnie)
- 300 g pomidorów (2 sztuki) lub
- 3 szklanki bulionu (750 ml)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka przyprawy kurkumy w proszku
- imbir w proszku ½ łyżeczki lub świeży ok 2 cm
- 2 łyżki oleju
- kwaśna śmietana
- grzanki
Wykonanie
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę.
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę oliwę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić razem z cebulą.
Gdy już podsmażymy, dodać ziemniaki oraz dynie pokrojoną na mniejsze kawałki i zalać gorącym bulionem, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok 10 minut.
Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę i dodać do zupy. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez ok 10 minut lub do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zmiksować w blenderze.
Doprawić solą, kurkumą i imbirem do smaku.