Dzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, która jest idealna na sycący obiad lub kolację. Ta potrawa jest nie tylko smaczna, ale również łatwa do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby stworzyć pyszne danie, które z pewnością zadowoli całą rodzinę. Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym, serem i aromatycznymi przyprawami to klasyk, który zawsze cieszy się dużym uznaniem. Można do niej dodać również ulubione warzywa, takie jak papryka, pomidory czy cebula, aby wzbogacić smak i wartości odżywcze. Polecam wypróbować ten przepis, gdyż zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to prawdziwy hit w kuchni!
Składniki
- 8-10 ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej do podsmażania mięsa
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
Składniki na sos
- 200 ml śmietanki 18 % lub 30 %
- 150 g tartego żółtego sera
- jajko
- sól pieprz
- szczypiorek do posypania
oliwa z oliwek lub olej do posmarowania naczynia i skropienia ziemniaków przed pieczeniem
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie 10-15 minut od momentu zaczęcia gotowania się wody. Długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków, maja być lekko podgotowane nie do miękkości.
Cebulę podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju, gdy cebula będzie już podsmażona dodać przecier pomidorowy. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Gdy mięso i ziemniak będą się studzić przygotowuje sos.
Jajko roztrzepać dodać starty żółty ser oraz śmietankę wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem lub oliwą. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i układać na zakładkę. Na ziemniaki wylać 1/2 sosu, na sos wyłożyć podsmażone mięso mielone. Następnie na mięso wykładamy pozostały sos, delikatnie wciskając, na sos układamy drugą warstwę ziemniaków również na zakładkę. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą lub olejem aby ziemniaki się nie spaliły.
Zapiekankę pieczemy ok 30-45 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.