Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą + FILM

Dzisiaj polecam pyszną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. To danie jest idealne na sycący obiad czy kolację. Wykorzystanie ziemniaków i kiełbasy czyni je wyjątkowo komfortowym posiłkiem, będącym jednocześnie łatwym do przygotowania. Możesz dodać też trochę cebuli, papryki, a na wierzch posypać serem, co zapewni dodatkowy aromat i smak. Zapiekanka ta, zapiekana do złocistego koloru, z pewnością zadowoli każdego smakosza domowych potraw.

Składniki
  • 1 kg ziemniaków przed obraniem
  • 500 g kiełbasy ( u mnie śląska drobiowa)
  • średnia cebula
  • 160 g sera żółtego (80 g gouda i 80 g mozzarella) może też być tylko jeden rodzaj sera ale dla podkreślenia smaku użyłam dwóch
  • 100 ml śmietanki (u mnie z kartonika 18 %)
  • 2 jajka
  • olej do podsmażenia cebulki i kiełbaski
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek
  • olej do wysmarowania naczynia
Wykonanie

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Od momentu zagotowania wody gotujemy ok 7-8 minut. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do ostudzenia.

Pokrojoną cebulkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebulka będzie już zeszklona ściągamy z patelni i na tej samej patelni bez mycia podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w talarki.

Jajka roztrzepujemy w śmietance i doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, ostrą papryką oraz gałką muszkatołową.

Ser można zetrzeć na tarce ale również można użyć w plasterkach, ja użyłam dwóch gatunków sera aby wzmocnić smak.

Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Przestudzone ziemniaki kroimy w talarki i układamy w naczyniu. Wierzch ziemniaków doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy pierwszą warstwę sera, na ser dajemy cebulę oraz podsmażoną kiełbasę.  Na kiełbasę dajemy drugą warstwę sera i polewamy śmietanką wymieszaną z przyprawami i jajkiem.

Gotową zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-40 minut.

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Zostaw komentarz