Wegetarianizm cieszy się wśród młodych ludzi dość dużą popularnością. Wiele osób uważa, że dieta wegetarian a zwłaszcza wegan jest bardzo uboga i monotonna co mija się z prawdą. Dziś z okazji dnia wegetarian prezentuję kolorowe zapiekane świderki.
Kolorowe zapiekane świderki
Składniki:
1 opakowanie makaronu świderki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
100g groszku
1 mały brokuł
2 kolorowe papryki
150g sera żółtego w plastrach
4 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól ziołowa, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać, cukinię pokroić w plasterki, papryki w paski, brokuł podzielić na różyczki, sparzyć we wrzątku i ostudzić, groszek ugotować. Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i brokuły i groszek, doprawić solą i pieprzem. Cukinię podsmażyć na oleju. Makaron wymieszać z warzywami (oprócz cukinii).
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na przemian układać makaron, warzywa, ser żółty i cukinię. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez ok. 20 minut.
pyszny, szybki i prosty obiadek:) ja bym musiała dodać mięso, bo inaczej nie chcieliby jeść:P
Ja tez wole mięsne, ale chciałam zrobić coś na dzień wegetariański:)
w sam raz dla mnie … wygląda smakowicie…
Staram sie jak mogę 🙂
o, i z miłą chęcią skopiuję ten przepis u siebie. Uwielbiam makarony, to duża dawka węglowodanów, do tego smaczna a z warzywami super zdrowa. Ja jeszcze dodam mrożonej kukurydzy i groszku! uwielbiam!
Pozdrawiam
Monika