Róże karnawałowe

róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Składniki:

20 dag mąki
3-4 łyżki gęstej śmietany
3 żółtka
sól
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka spirytusu (ja nie dałam i też wyszły dobre, niby jak się da spirytus to mniej tłuszczu w trakcie pieczenia ciągną)
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mąkę zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrobić na jednolitą masę i dobrze wybić wałkiem. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.

Ciasto rozwałkować dość cienko. Wycinać kółka szklanką, literatką i kieliszkiem. Wszystkie kółka skleić białkiem od największego do najmniejszego, na środku docisnąć i ponacinać, uważając aby nie naciąć do końca.

Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta, jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zarumieni, można smażyć. Smażyć z 2 stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem. Wyjąć osączyć na ręcznikach papierowych i przełożyć na talerz. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

 

4 thoughts on “Róże karnawałowe

Zostaw komentarz