Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Sernik wiedeński z brzoskwiniami
Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Moja propozycja na dzisiaj – sernik wiedeński z brzoskwiniami.

IMG_4761

Składniki:

1 puszka brzoskwiń z puszki
50 dag sera twarogowego
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
10 dag masła stopionego i wystudzonego
skórka otarta z cytryny
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
tłuszcz do smarowania formy, grysik do posypania
1 tabliczka czekolady

IMG_4771

Wykonanie:

Tortownice o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać grysikiem. Brzoskwinie dokładnie osączyć z zalewy i pokroić. Ser dwukrotnie zmielić. Jaja rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 15dag cukru pudru, połączyć z serem, dodać stopione masło, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, następnie ubić białka ze szczyptą soli i resztą cukru na sztywno i wszystko razem dokładnie wymieszać. Połowę masy wyłożyć do tortownicy, ułożyć brzoskwinie oprószone mąką i zalać pozostałą masą . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 50 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok 30 minut. Po upływie tego czasu sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest suchy. Zostawić w wyłączonym piekarniku do wystudzenia (po 30 minutach uchylić lekko drzwiczki).

Odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu stopić czekoladę i polać nią ciasto.

 

6 thoughts on “Sernik wiedeński z brzoskwiniami

  1. ten sernik musi być mistrzostwem! Dla mnie bomba 🙂

     

    P.S. Życze szybkiego powrotu do zdrowia dla mamy i trzymam kciuki, aby wszystko ułożyło się jak należy 🙂

Zostaw komentarz