Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Dzisiaj polecam tarte ze szparagami, która jest idealna na lekki lunch lub elegancką kolację. Przygotowana na kruchym spodzie, wypełniona kremowym nadzieniem, po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek świeżych ziół, takich jak tymianek i pietruszka, dodaje jej wyjątkowego smaku.

Składniki na ciasto

250 g mąki
125 g zimnego masła
1 jajko
¼ łyżeczki soli

szparagi
małą puszka kukurydzy
2 jajka
100 ml śmietanki
50 ml mleka
3 łyżki startego sera parmezanu
sól, pierz

Z podanych składników zagnieć ciasto.
Wylep nim dno i boki tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby ciasto się schłodziło.

Po schłodzeniu na tarte nakłuć  widelcem i położyć pergamin, na pergamin nasypać coś na obciążenie (u mnie fasola). Podpiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu zdjąć pergamin i podpiekać jeszcze ok 10 minut bez obciążenia do momentu aż ciasto się zarumieni.

Na podpieczone ciasto układamy szparagi i posypujemy kukurydzę.

Jajka roztrzepujemy z śmietanką, mlekiem i serem. Doprawiamy przyprawami i wylewamy na  tarte.

Wszystko razem jeszcze zapiekamy przez 15-20 minut.

2 thoughts on “Tarta ze szparagami

Zostaw komentarz