Tarta wytrawna z cukinią

Tarta z pomidorami i cukinią

Dzisiaj polecam tarte wytrawną z cukinią, idealną opcję na lekki i zdrowy posiłek. Cukinia, będąca kluczowym składnikiem, jest nie tylko smaczna, ale i niskokaloryczna, co czyni ją doskonałym wyborem dla tych, którzy dbają o linię. Tartę można również wzbogacić o inne warzywa, takie jak pomidory, papryka czy cebula, co pozwoli na dodatkowe uwypuklenie smaku. Podawana na ciepło lub zimno, jest świetną propozycją na każdą porę roku.

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 100 g masła
  • cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • kulka sera mozzarella
  • 6 plastrów sera żółtego
  • bazylia
  • szczypta soli

Przygotowanie sosu

  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • po szczypcie soli, cukru i czosnku granulowanego

Wykonanie:

Do mąki z sola dodać masło i posiekać nożem. Następnie wlać 4-5 łyżek wody i szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na ok 45 minut.

Po tym czasie rozwałkować ciasto i przełożyć je do natłuszczonej formy. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Mozzarelle pokroić w cienkie plasterki.

Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry, a pomidorki przekroić na pól.

Na podpieczonym cieście układamy plastry sera żółtego, na serze układamy plasterki cukinii oraz mozzarrelle i pomidorki. Całość zapiekamy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.

Zostaw komentarz