Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą
Szarlotka z bezą

Moja dzisiejsza propozycja na dziś – szarlotka z bezą.

Szarlotka z bezą
Szarlotka z bezą

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
150 g masła
2 żółtka
½ łyżeczki soli

Nadzienie:

2 kg jabłek winnych
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Masa:

2 białka
1/3 szklanki

Szarlotka z bezą
Szarlotka z bezą

Wykonanie

Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier puder, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać masło, posiekać nożem. Żółtka rozkłócić z solą, wlać do mąki, zagnieść szybko ciasto, włożyć do lodówki na 15 minut.
Nadzienie: jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do rondla, wlać 3 łyżki wody, wsypać cukier i smażyć 10 min, mieszając, aby się nie przypaliły.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, włożyć do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, zapiec na złoty kolor (ok 10-15 minut).
Masa: białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
Z piekarnika wyjąć zapieczone ciasto, rozłożyć równo warstwę masy jabłkowej, posypać cynamonem (ja zapomniałam posypać cynamonem ale też było smaczne). Na wierzchu ciasta rozsmarować ubitą pianę i ponownie formę wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut w temperaturze 140 stopni. Upieczoną i lekko przestudzoną szarlotkę pokroić na porcje.

 

One thought on “Szarlotka z bezą

Zostaw komentarz