Drożdżowe bułeczki z serem

Drożdżowe bułeczki z serem

Dzisiaj polecam drożdżowe bułeczki z serem.

Ciasto drożdżowe składniki:
ok 500 g mąki (plus do podsypania na stolnicy)
60 g drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
4 żółtka
120 g masła
cukier waniliowy
szczypta soli

Masa serowa:

Gotowy ser z wiaderka do serników ½ kg
2 żółtka
2 białka
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kwaśnej śmietany

Białka jajek ubić na sztywną pianę. Ser przełożyć do miski, dodać ubita pianę, żółtka, cukier, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowana masę nakładam na przygotowane wcześniej ciasto.

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, a następnie rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpłyną, wlać do nich lekko podgrzane mleko.
Mąkę wsypać do miseczki (w środku zrobić zagłębienie), wsypać szczyptę soli. Wlać drożdże, dodać żółtka, pozostały cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wyrobić. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia (w razie gdy ciasto jest za rzadkie można dosypać niewielką ilość mąki), dodać roztopione , ciepłe ale nie gorące masło. Ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć na stolnice wysypaną mąką i formować kule. Układać na blasze w niewielkich odstępach, i dostawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut aby jeszcze podrosły.
Jak  nasze bułeczki już podrosną, dużym kubkiem zrobić wgłębienie na cieście  i nałożyć dowolne nadzienie.
Jak już nałożymy nadzienie posmarować pozostałym białkiem. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Ja zrobiłam drożdżowe bułeczki z serem.

2 thoughts on “Drożdżowe bułeczki z serem

Zostaw komentarz