Niedawno robiłam wielkie porządki, w starych książkach kucharskich i przepisach. Znalazłam w nich stary przepis, surówki z czerwonej kapusty.
Sałatka znakomicie nadaje się do przygotowania zimą, gdy mamy mniej warzyw dostępnych.
Składniki:
40-50 dkg czerwonej kapusty
2 duże jabłka
Do sosu:
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz, mielony kminek
1-2 łyżki oleju
sok z cytryny
Wykonanie:
Kapustę wypłukać, usunąć głąb i poszatkować. Jabłka umyć, obrać, ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem cytrynowym aby nie sczerniały i dodać do kapusty. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub drobniutko posiekać i połączyć z roztartym czosnkiem i olejem. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem, sokiem z cytryny (ostrożnie skropiliśmy nim już jabłka).
Otrzymany sos dodać do sałatki.
częsty gość na moim stole! :]
wieki chyba jej nie jadłam, dzięki za przypomnienie:)
Jeden z moich ulubionych deserów! Pyszności ;))
Miało być o tiramisu, ale coś pomieszałam!! 😉