Dzisiaj kolejna zapiekanka na szybko.
Składniki:
2 torebki ryżu
2 filety z kurczaka
włoszczyzna
1 puszka groszku konserwowego
3 łyżki startego żółtego sera
olej do smażenia
suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek
sól pieprz, papryka
Wykonanie:
Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić. Filety opłukać, osuszyć. Mięso i warzywa zalać wodą, gotować, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, włożyć ryż, rozdrobnione mięso, dodać przyprawy. Smażyć przez klika minut, często mieszając. Groszek osączyć z zalewy, marchewkę wyjąć z rosołu, pokroić w kostkę. Do ryżu dodać groszek i marchewkę. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Polać kilkoma łyżkami rosołu i posypać tartym serem. Zapiekać ok. 15 minut.
Oo, fajna odmiana od zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych. 🙂
Coś innego i smacznego:)
Rzeczywiście bardzo fajna alternatywa dla makaronu i ziemniaków:) Akurat mam wszystkie potrzebne składniki więc pomysł na kolację jes:)t. Ser mam tylko w plasterkach (jakąś goude z serenady), ale myślę, że będzie w porządku skoro ser daje się na wierzch. Co prawda nie mam groszku, ale jest za to kukurydza więc troszkę przepis zmodyfikuję, ale reszta pozostaje bez zmian:)
Witaj Elu! Dziękuje za odwiedziny. Jednak nie przystąpie do zabawy. Za mało czasu…;) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej! 😉