Dzisiaj polecam rogaliki z nutellą, które są idealnym smakołykiem na każdą okazję. Te pyszne rogaliki mają delikatne, kruche ciasto, które otacza bogate nadzienie z nutelli, tworząc doskonałe połączenie smaków. Można je podawać na śniadanie, jako słodką przekąskę do kawy, a także na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Przygotowanie jest bardzo proste, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego łasucha.
Składniki na 16 sztuk
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 10 g cukru pudru
- jajko
- 20 g drożdży
- 25 g śmietany 18%
- nutella (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna)
- cukier puder do posypania ( ja użyłam cukier puder kakaowy)
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem.
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe.
Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość nutelli , zwijać od szerszej do węższej strony.
Gotowe rogaliki poukładać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 -200 stopni do momentu aż się zarumienią (ok 10 -15 minut).
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem (ja posypałam cukrem pudrem kakaowym).