Rogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą

Składniki na 16 rogalików:
200 g mąki pszennej
75 g masła
10 g cukru pudru
jajko
20 g drożdży
25 g śmietany 18%
marmolada (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna)
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem.
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe.
Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać od szerszej do węższej strony.

Gotowe rogaliki poukładać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 -200 stopni do momentu aż się zarumienią (ok 10 -15 minut).
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem (ja posypałam cukrem pudrem kakaowym).