![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/03/IMG_1638.png?resize=600%2C400&ssl=1)
Składniki:
- 300g wiśni ( mogą być mrożone, waga po wydrylowaniu)
- 400-450 ml wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Z podanej ilości wody odlać ½ szklanki wody.
Wiśnie umyć, pozbawić ogonków i pestek. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, zalać pozostałą wodą i gotować do miękkości. Gotować do miękkości, jeżeli będą zbyt kwaśne można dodać cukier.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/03/kisiel-5.png?resize=600%2C400&ssl=1)
kisiel wiśniowy
Gdy owoce będą już rozgotowane można je zblendować, lub przetrzeć przez sito (ja pozostawiłam owoce w całości).
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą wodą. Wlać do gotującego się owocowego wywaru i energicznie mieszając – poczekać kilkanaście sekund do zgęstnienia.
Kisiel prosto po zagotowaniu przelać do salaterek. Podawać można na ciepło lub przestudzony.