Dzisiaj polecam sernik waniliowy. Sernik jest szybki w przygotowaniu, ale czas oczekiwania jest bardzo długi. Nie jeden łasuch nie może się doczekać. Aby przygotować sernik waniliowy, potrzebujesz kilku podstawowych składników: serka twarogowego, jajek, cukru, ekstraktu waniliowego. Najpierw zmiksuj ser z jajkami i cukrem, dodając ekstrakt waniliowy dla smaku. Następnie wylej masę do tortownicy i piecz w piekarniku. Po upieczeniu sernik musi się chłodzić przez kilka godzin w lodówce, co jest najdłuższym etapem przygotowania. Ale warto poczekać, bo smak tego sernika jest wyjątkowy i z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Smacznego!
Składniki
- 1kg sera twarogowego sernikowego z wiaderka
- 500g serka mascarpone
- 4 jajka
- 250 ml śmietanki 30 %
- 150 g cukru
- budyń waniliowy
- 30 g mąki ziemniaczanej
- pasta waniliowa
Wykonanie
Twaróg sernikowy z wiaderka, do tego dodać serek mascarpone, razem wymieszać. Gdy sery będą już wymieszane dodać śmietankę, cukier, żółtka oraz pastę waniliową (pastę można zastąpić prawdziwą wanilią lub cukrem z prawdziwą wanilią).
Białka ubić na sztywno, dodać do masy twarogowej. Na koniec dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną.
Masę serową przekładamy do formy (24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Pieczemy w temp. 190 przez 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temp. do 160 i pieczemy jeszcze 90 minut. Po upływie 60 minut przykrywamy sernik papierem do pieczenia aby się nie przypalił.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik odstawiamy na 4-5 godzin aby stężał.
Po wystudzeniu można polać stopioną czekoladą.