Piernik herbaciany + FILM

Piernik herbaciany + FILM

Dzisiaj polecam piernik herbaciany

Składniki na ciasto

  • forma o wymiarach 26 cm X36 cm
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 250 ml przestudzonej mocnej herbaty (z dwóch torebek)
  • 500 g maki
  • szklanka (250 ml) miodu
  • 250 ml oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika  
  • powidła do przełożenia po upieczeniu

 Składniki na krem

  • 750 ml mleka
  • budyń waniliowy
  • 40 g cukru
  • 35 g mąki
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru

 Składniki na polewę

  • 125 masła
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 10 g żelatyny
  • 15 ml wody

Przygotowanie ciasta

na początek mieszamy składniki suche mąka, przyprawa do piernika oraz soda. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. Gdy będzie już puszysta dodaję część mąki, a następnie składniki suche, olej, płynny miód, oraz przestudzona mocną herbatę. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę. Z przygotowanego ciasta pieczemy trzy placki w temp. 170 przez 15 minut. Forma na ciasto o wymiarach 26X36 cm

Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowanie kremu

Gotujemy część mleka, a w pozostałej części mieszamy cukier, budyń oraz mąkę . Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilę gotujemy aż budyń zgęstnieją, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Po ugotowaniu przekładamy do chłodnego naczynia i przykrywamy folią w kontakcie, aby nie powstał kożuch.

Gdy budyń będzie już zimny możemy dalej robić krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i małymi porcjami dodajemy przestudzony budyń. Musi być całkowicie zimny budyń aby się krem nie zwarzył.

Przygotowanie polewy

Na początek żelatynę mieszamy z wodą aby napęczniała.

Jak żelatyna napęcznieje upłynniamy, można na kilka sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

W rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem mleka oraz cukru, na koniec dodajemy kakao oraz upłynnioną żelatynę. Przestudzoną polewą polewamy przełożony piernik.

Składanie piernika

Przestudzone placki piernika przekładamy.

Na pierwszy placek dajemy połowę powideł, na powidła część kremu. Przykrywamy drugim plackiem, również smarujemy pozostałymi powidłami oraz pozostałym kremem i nakrywamy trzecim plackiem.

Po przełożeniu polewamy polewą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin najlepiej na noc.

Zostaw komentarz