Patisony w zalewie

Patisony w zalewie

Patisony na mojej działce obrodziły i zrobiłam tez patisony marynowane. Mąż twierdzi że zauważył u mnie oznaki starzenia się, ponieważ zaczynam robić przetwory. Nigdy wcześniej mi się nie chciało robić przetworów.

Patisony w zalewie
Patisony w zalewie

Zalewa do patisonów na dwa słoiczki

kawałek chrzanu
koper z nasionami
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
listki laurowe
2 szklanki wody
2 łyżki cukru
½ szklanki octu
1 łyżeczka soli

 

Patisony umyć, zagotować zalewę z octem i cukrem i solą. Patisony zalewamy gorącą zalewą i gotujemy ok. 15 minut.

5 thoughts on “Patisony w zalewie

  1. Czy ja wiem, czy to oznaka starości? Też robię przetwory co roku, a jakoś nie widze u siebie zmarszczek 😀

     

    A więc to tak je wykorzystałaś? I co będzie pote z nimi? 🙂

  2. Nigdy nie jadłam, a tym bardziej nie robiłam patisonów marynowanych, choc słyszałam, że sa pyszne. Nie tak dawno robiłam patisony faszerowane i zapiekane w piekarniku. Pozdrawiam A

Zostaw komentarz