Pasztet z mięsa z rosołu

Dzisiaj polecam pasztet, który jest przygotowany z mięsa z rosołu.

Składniki

  • ok 1kg mięsa z rosołu (ja miałam z kurczaka, wołowe i z indyka)
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Wykonanie

Mięso z rosołu obieramy z kości.

Ma maśle dusimy grubo pokrojoną cebulę razem z czosnkiem.

Kajzerkę zalewamy gorącym rosołem.

Mięso, warzywa, uduszoną cebulkę oraz odciśnięta od płynu kajzerkę mielimy przez maszynkę.

Biała z jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do masy mięsnej, żółtka również dodajemy.

Wszystko doprawiamy do smaku przyprawami i chwile wyrabiamy, możemy ewentualnie jak będzie bardzo suchy możemy podlać rosołem.

Gotowy pasztet piec w temperaturze 180 stopni przez ok 50 minut. Upieczony zostawić do wystygnięcia.

Zostaw komentarz