Dzisiaj polecam pasztet, który jest przygotowany z mięsa z rosołu.

Składniki
- ok 1kg mięsa z rosołu (ja miałam z kurczaka, wołowe i z indyka)
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Wykonanie
Mięso z rosołu obieramy z kości.
Ma maśle dusimy grubo pokrojoną cebulę razem z czosnkiem.
Kajzerkę zalewamy gorącym rosołem.
Mięso, warzywa, uduszoną cebulkę oraz odciśnięta od płynu kajzerkę mielimy przez maszynkę.
Biała z jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do masy mięsnej, żółtka również dodajemy.
Wszystko doprawiamy do smaku przyprawami i chwile wyrabiamy, możemy ewentualnie jak będzie bardzo suchy możemy podlać rosołem.
Gotowy pasztet piec w temperaturze 180 stopni przez ok 50 minut. Upieczony zostawić do wystygnięcia.