Pasztet z indyka

pasztet z indyka

Dzisiaj polecam pasztet z indyka. Pasztet jest prosty w przygotowaniu, można go podawać jako przekąska lub z pieczywem.

Do przygotowania pasztetu będziesz potrzebować zmielonego mięsa indyczego, jajek, cebuli, czosnku oraz odpowiednich przypraw. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do foremki i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po upieczeniu, pasztet po upieczeniu zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia; musi stężeć, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Niestety moi domownicy zawsze są niecierpliwi i nie mogą doczekać się, aż będzie gotowy do jedzenia. Gotowy pasztet można podawać z ulubionymi sosami i dodatkami, a także świetnie smakuje na świeżym pieczywie. Jest to doskonała przekąska na codzienne posiłki oraz na specjalne okazje.

Składniki

  • 700 g fileta z indyka
  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 3 jajka
  • 2 bułki
  • 2-3 marchewki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie

Wątróbki dokładnie oczyścić i ugotować. Filet pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości z marchewką, liściem laurowym i zielem angielskim.

Bułki namoczyć w ciepłym mleku,  następnie odcisnąć. Przestudzone mięso, wątróbki, marchewki oraz bułki zmielić . Do zmielonej masy dodać jajka doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeżeli masa jest zbyt gęsta podlać wywarem powstałym z gotowania mięsa.

Wyłożyć do foremki aluminiowej i piec ok 90 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostaw komentarz