Dzisiaj polecam pasztet z indyka. Pasztet jest prosty w przygotowaniu, można go podawać jako przekąska lub z pieczywem.
Do przygotowania pasztetu będziesz potrzebować zmielonego mięsa indyczego, jajek, cebuli, czosnku oraz odpowiednich przypraw. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do foremki i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po upieczeniu, pasztet po upieczeniu zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia; musi stężeć, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Niestety moi domownicy zawsze są niecierpliwi i nie mogą doczekać się, aż będzie gotowy do jedzenia. Gotowy pasztet można podawać z ulubionymi sosami i dodatkami, a także świetnie smakuje na świeżym pieczywie. Jest to doskonała przekąska na codzienne posiłki oraz na specjalne okazje.
Składniki
- 700 g fileta z indyka
- 200 g wątróbek drobiowych
- 3 jajka
- 2 bułki
- 2-3 marchewki
- 250 ml ciepłego mleka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie
Wątróbki dokładnie oczyścić i ugotować. Filet pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości z marchewką, liściem laurowym i zielem angielskim.
Bułki namoczyć w ciepłym mleku, następnie odcisnąć. Przestudzone mięso, wątróbki, marchewki oraz bułki zmielić . Do zmielonej masy dodać jajka doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeżeli masa jest zbyt gęsta podlać wywarem powstałym z gotowania mięsa.
Wyłożyć do foremki aluminiowej i piec ok 90 minut w temperaturze 180 stopni.