Dzisiaj polecam zapiekany pasztet z indyka, który jest wyjątkowo smaczny i pełen aromatycznych przypraw. Idealnie nadaje się na kolację w gronie rodziny lub przyjaciół, a jego przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu.
Składniki
- 700 g fileta z indyka
- 200 g wątróbek drobiowych
- 3 jajka
- 2 bułki
- 2-3 marchewki
- szklanka mleka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Dzisiaj polecam pieczony pasztet z indyka.
Wykonanie
Wątróbki dokładnie oczyścić i ugotować. Filet pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości z marchewką, liściem laurowym i zielem angielskim.
Bułki namoczyć w ciepłym mleku, następnie odcisnąć. Przestudzone mięso, wątróbki, marchewki oraz bułki zmielić . Do zmielonej masy dodać jajka doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeżeli masa jest zbyt gęsta podlać wywarem powstałym z gotowania mięsa.
Wyłożyć do keksówki i piec ok 90 minut w temperaturze 180 stopni.