Pasztecik drobiowy do smarowania
Dzisiaj polecam pasztecik drobiowy do smarowania z niskim indeksem glikemicznym.
Składniki na ok 10 porcji:
(całość 900 kcal,/ B 90g,/ T 35g,/ W 60g)
400 g mięsa z udek indyka
100 g oczyszczonych wątróbek drobiowych
50 g łyżek płatków owsianych
1 pęczek włoszczyzny
2 litr wody
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek
Wykonanie:
Mięso opłukać, ugotować wraz z włoszczyzną, solą, zielem angielskim i liściem laurowym gotować przez godzinę na małym ogniu.
Z powstałego bulionu odlać niewielką ilość wody i ugotować wątróbki, gotujemy około 10 minut.
Odlewamy jeszcze 150 ml rosołu i gotujemy w nim do miękkości płatki owsiane.
Przestudzone składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę, doprawić majerankiem, gałką muszkatołową, sola i pieprzem do smaku.
Masę przełożyć do słoiczków i używać do smarowania pieczywa.
Przechowywać w lodówce do 7 dni.