Małe pączki serowe z serkiem mascarpone, są bardzo szybkie w przygotowaniu, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Idealne na każdą okazję, te pyszne smakołyki można podać na uroczystości rodzinne, przyjęcia urodzinowe, a nawet jako słodką przekąskę do popołudniowej kawy. Przygotowane z prostych składników, można je wykonać nawet wtedy, gdy mamy mało czasu. Po usmażeniu, pączki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, co sprawia, że trudno im się oprzeć. Można je również udekorować cukrem pudrem lub ulubionym dżemem, aby dodać jeszcze więcej smaku.
Składniki na ok 20 sztuk
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżki octu
- cukier wanilinowy
- pasta waniliowa
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
W misce mieszamy suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier wanilinowy.
Następnie dodajemy serek mascarpone, jajka aromat waniliowy oraz ocet. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, a następnie ręką. Ciasto jest dość kleiste ale nie dodajemy więcej mąki bo pączki będą twarde.
Ocet można zastąpić wódką lub spirytusem alkohol i tak pod wpływem temperatury wyparuje a pączki nie będą wchłaniały tyle tłuszczu.
Kulając małe kulki można ręce delikatnie oprószyć mąką.
W nagrzanym oleju smażymy nasze pączki, po usmażeniu osączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.