Dzisiaj polecam pyszne i proste w wykonaniu łazanki z kiszonej kapusty. To danie jest idealne na chłodne, jesienne wieczory, kiedy potrzebujemy czegoś ciepłego i sycącego. Łazanki można przygotować z dodatkiem różnych mięs, takich jak kiełbasa czy boczek, a także wzbogacić je o grzyby lub cebulę, aby dodać głębi smaku. Całość można podać z natką pietruszki dla świeżości i koloru.
Składniki:
- 500g dowolnego makaronu
- 500 g kiełbasy śląskiej
- 150 g wędzonego boczku
- cebula
- 500g kapusty kiszonej z marchewką
- sól, pieprz, kminek
- olej
Wykonanie:
Jeżeli nie mamy kiszonej kapusty z marchewką możemy sami dodać sami jedną tartą marchewkę. Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i kminku (kminek może być też mielony).
Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć aby wytopił się tłuszcz na którym podsmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę .
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanego makaronu dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz podsmażoną cebulkę i kiełbasę z boczkiem. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą i pieprzem.
łazanki to nazwa makaronu,więc raczej powinny być świderki