kurczak w cieście francuskim
Dzisiaj polecam coś na ciepło – kurczak w cieście francuskim, smaczna przekąska przed daniem głównym.
Składniki:
1 filet z kurczaka
2 łyżki oleju
30 dkg pieczarek
cebula szalotka
mała puszka kukurydzy
łyżka masła
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz do smaku
2 opakowania ciasta francuskiego w rulonie
1 jajko
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulkę pokroić i zeszklić na maśle, gdy już będzie zeszklona dodać pieczarki. Po wystudzeniu kurczaka i pieczarek wymieszać razem z kukurydza w misce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy już przygotujemy farsz, rozwijamy ciasto francuskie i układamy na nim farsz przez całą długość ciasta. Następnie delikatnie zwijamy roladę i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na ok. 200 stopni. Po schłodzeniu smarujemy roztrzepanym jajkiem i odcinamy małe kawałeczki. Pieczemy aż ciasto się zarumieni.
wygląda rewelacyjnie! przekąska lub ciepłe danie-mmm 😉
nie no rewelacja
świetne by zabrac ze sobą:) fajne na kolację, przekąskę lub jako szybki obiad, gdy brak czasu:)
Świetna przekąska!
Uwielbiam ślimaczki z ciasta francuskiego. Ja najczęściej przesmażam na przyprawie gyros kurczaka, ale robiłam już też z wędlina, z kurczakiem z rosołu, z salami… zawsze wychodza pysznie. U mnie obowiązkowo z sosami domowej roboty, u nas najczęściej pojawia się czosnkowy 🙂
Przy okazji zapraszam do mnie na konkurs
http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
Świetnie się prezentuje to danie!
Przepysznie wygladaja, zjadlabym! 🙂
Świetna przekąska, myślę że na imprezach przypadłaby do gustu każdemu 🙂
Super przekąska 🙂
Pieknie wygląda, aż się chce schrupać!
Z chęcią wypróbuję.
Często robię takiego kurczaka w cieście:) Pycha!