Kurczak po kijowsku
Dzisiaj polecam kurczak po kijowsku.
Składniki:
4 filety
10 dag masła
1 pęczek natki
sok z ½ cytryny
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
klarowane masło do smażenia
Wykonanie:
Masło z posiekaną pietruszką utrzeć mikserem, dodać kilka kropel soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, uformować 4 wałki.
Filety delikatnie roztłuc (rozbijając bardziej brzegi),skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym filecie ułożyć masło, zwinąć w rulon, tak aby masło nie wypadło. Odstawić do lodówki na ok godzinę. Po schłodzeniu, kotlety panierować najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Smażyć na maśle klarownym.
Nie spotkałam się z takim kurczakiem, ale dzieci na pewno wiedzą co dobre 🙂
szczerze powiem, że pierwszy raz spotykam się z takim kurczakiem.. :O
Ale z chęcią bym zjadła, z dużą chęcią!
Bardzo apetczne mięsko, pożyczam przepis 🙂
bardzo lubię te kotlety 🙂
Mam kolejny pomysł na kurczaka:)
wyglada obłędnie:) ależ mi narobiłas smaku:)