Koperkowe gnocchi z sosem pomidorowym

Koperkowe gnocchi z sosem pomidorowym
Koperkowe gnocchi z sosem pomidorowym

Moja propozycja na dziś to koperkowe gnocchi z sosem pomidorowym.

Koperkowe gnocchi z sosem pomidorowym
Koperkowe gnocchi z sosem pomidorowym

Składniki:

500g ziemniaków
1 żółtko
3 łyżki posiekanego koperku
125 g mąki (1 szklanka)

Sos

2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku rozgniecionego
1 cebula drobno pokrojona
1 puszka pomidorów z bazylią i oregano
4 plasterki boczku
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie

Koperkowe gnocchi z sosem pomidorowym
Koperkowe gnocchi z sosem pomidorowym

Wykonanie:

Ugotować ziemniaki na parze lub we wrzątku, tak aby były ledwie miękkie. Odsączyć je dokładnie, wystudzić. Wystudzone ziemniaki przegnieść przez praskę do ziemniaków lub ubić tłuczkiem. Do ziemniaków dodać żółtko oraz posiekany koperek, dokładnie wyrobić. Tak aby powstało lekko klejące się ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką .

Ciasto podzielić na cztery części. Na lekko oprószonej mąką stolnicy utoczyć z każdej z nich walec o grubości około 2 cm, następnie pokroić na kawałki o szerokości 2,5 cm. Nadając kawałkom owalny kształt. Na koniec widelcem oprószonym w mące spłaszczyć. Gotowe rozłożyć na oprószonej mąką stolnicy i przykryć do czasu gotowania.

Sos pomidorowy

Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i cebulę i obsmażyć na średnim ogniu przez 5 minut albo do miękkości i zarumienienia. Dodać boczek pokrojony w cienkie paski i obsmażyć, od czasu do czasu aby boczek się nie przypalił. Gdy boczek zmieni się w brązowe chrupiące skwarki. Wymieszać zawartość patelni z pomidorami i doprawić do smaku, zagotować.

Zagotować wodę w dużym garnku i partiami wrzucać gnocchi na osolony wrzątek. Każdą partię gotować około 2 minut albo do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Dokładnie odsączyć je na łyżce cedzakowej. Ugotowane gnocchi koperkowe polać sosem pomidorowym.

2 thoughts on “Koperkowe gnocchi z sosem pomidorowym

Zostaw komentarz