Kisiel wiśniowy

Kisiel wiśniowy

Składniki:

  • 300g wiśni ( mogą być mrożone, waga po wydrylowaniu)
  • 400-450 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Z podanej ilości wody odlać ½ szklanki wody.

Wiśnie umyć, pozbawić ogonków i pestek. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, zalać pozostałą wodą i gotować do miękkości. Gotować do miękkości, jeżeli będą zbyt kwaśne można dodać cukier.

Gdy owoce będą już rozgotowane można je zblendować, lub przetrzeć przez sito (ja pozostawiłam owoce w całości).

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą wodą. Wlać do gotującego się owocowego wywaru i energicznie mieszając – poczekać kilkanaście sekund do zgęstnienia.

Kisiel prosto po zagotowaniu przelać do salaterek. Podawać można na ciepło lub przestudzony.

Zostaw komentarz