Dzisiaj polecam pyszne ciasto czekoladowe z delikatnym musem. To wyjątkowy przysmak dla wszystkich miłośników słodyczy. Idealnie miękkie ciasto, które rozpływa się w ustach, połączone z aksamitnym musem czekoladowym, stanowi perfekcyjne uzupełnienie każdego spotkania przy kawie czy herbacie. Czy to rodzinne popołudnie, czy spotkanie ze znajomymi, ciasto czekoladowe zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie sami, jak łatwo można dodać odrobinę słodyczy do każdego dnia!
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
Masa mleczna
- 200 g masła
- ½ szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- ½ szklanka cukru
Mus czekoladowy
- 250 g serka mascarpone
- 100g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
Wykonanie
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąkę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do formy 20X20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Masę nakładać na dobrze ostudzony biszkopt i nasączony mocnym naparem z herbaty.
Wykonanie masy
Mleko zagotować z cukrem i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą piane i powoli dodawać na przemian mleko w proszku i zagotowane mleko z cukrem.
Wykonanie kremu
Śmietankę mocno podgrzać, zalać posiekaną czekoladą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Ostudzoną śmietankę (dodawać małymi partiami) miksować z serkiem mascarpone. Gotowy krem przełożyć ma mleczna masę.
Przed podaniem ciasto czekoladowe schłodzić w lodówce przez kilka godzin i podaniem posypać kakao.