Ciasto camargo

Ciasto camargo z kremem RUSSEL

Dzisiaj polecam spróbować wyjątkowego deseru – ciasta camargo z kremem RUSSEL. To połączenie bogatych smaków i aksamitnej konsystencji sprawia, że ciasto to jest idealne na każdą okazję. Krem RUSSEL, z delikatną nutą wanilii, idealnie komponuje się z lekko kakaowym spodem ciasta camargo. Czy to spotkanie rodzinne, czy małe przyjęcie z przyjaciółmi, ciasto camargo z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

Składniki na ciasto biszkoptowo- tłuszczowe

Składniki są podanie na formę 20 X 25 cm piekłam w rancie stąd te wymiary.

  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 100g masła
  • 150 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 8 g cukru wanilinowego

Mąki razem wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.

Masło utrzeć z  ¾ cukru i cukrem wanilinowy na puszystą masę (do białości), następnie dodawać pojedynczo żółtka dalej ucierając, na koniec dodać mleko. Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Ubitą piane delikatnie połączyć z masą tłuszczowo-żółtkową, mąka i piane z białek. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i piec w temperaturze 170-180 stopni do suchego patyczka i lekkiego zarumienienia.

Składniki na krem RUSSEL

  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 110g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 10 g kakao

Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej, (miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą), tak aby masa zwiększyła swoja objętość 2-3 krotnie.

Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając tłuszcz dodawać partiami przestudzona masę jajeczna i ubijać , aż powstanie pulchny kem. Do połowy kremu dodać kakao i wymieszać. Do reszty kremu można dodać aromat.

Składniki na lukier

  • 300 g cukru pudru
  • 10 g kakao
  • Woda do ustalenia konsystencji

Wodę dodawać stopniowo do cukru i utrzeć lukier . lukier ma być w miarę rzadki.  Gotowy lukier podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Z obu lukrów zrobić wzorki wylewając na ciasto i przeciągnąć wykałaczka aby wzorki były atrakcyjniejsze.

Wykończenie ciasta

Dobrze schłodzone ciasto (można upiec nawet dzień prędzej), przeciąć na 3 cienkie blaty.

Pierwszy blat położyć na tacy lub pergaminie przełożyć cienka warstwą kremu(białego) , na to położyć drugi blat i kolejny krem(kakaowy). Przycisnąć kolejnym trzecim plackiem.

Jeżeli zostawimy odrobinę kremu można pod lukier położyć cieniuteńką  warstwę kremy (tak aby przeciągnąć nożem), wtedy lukier nie wsiąka w ciasto. Następnie wylać lukier i zrobić ozdobne wzorki.

Zostaw komentarz