Ciasto biszkoptowe z galaretką

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Dzisiaj polecam ciasto biszkoptowe z galaretką, które jest nie tylko pyszne, ale także bardzo łatwe do przygotowania. Puszysty biszkopt idealnie łączy się z delikatnymi warstwami kolorowej galaretki, tworząc lekkie i orzeźwiające ciasto na każdą okazję. Możesz dodatkowo udekorować je świeżymi owocami, aby dodać mu więcej smaku i atrakcyjności wizualnej.

Składniki na biszkopt

wymiarach 25X20 (piekłam w rancie)

  • 2 jajka
  • 55 g cukru
  • 5 g cukru wanilinowego
  • 40 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3 g proszku do pieczenia

Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczana  i proszek do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną piane, następnie powoli dodawać cukier i żółtka. Jak już wymieszamy żółtka małymi porcjami (podzielić na dwie porcje), dodawać przesiana mąkę i wymieszać łopatką.
Piec w temperaturze 150 stopni do zarumienienia się ciasta, pod koniec zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem. Delikatnie wkładamy patyczek  do piekarnika i nakłuwamy ciasto (nigdy nie wyciągamy biszkoptu bo może powstać zakalec), jeżeli po wyciągnięciu patyczek będzie suchy ciasto jest już upieczone.
Upieczony biszkopt wyłożyć na kratkę, odkleić papier i dobrze wychłodzić.

Składniki na krem

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 30 g cukru pudru
  • 5 g żelatyny
  • 30 ml wody

Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy cała woda się wchłonie lekko ją podgrzać (w mikroweli 10 sekund lub w kąpieli wodnej). Śmietankę ubijać na wolnych obrotach i powoli dodawać cukier puder. Gdy śmietanka wyraźnie zacznie gęstnieć (widać fale  pozostawione przez mikser) powoli wlewać żelatynę, dalej ubijać na wolnych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wykończenie

  • 2 opakowania dowolnej galaretki
  • 0,7 l wody
  • dowolne owoce

Zagotować połowę wody w której następnie rozpuścimy dwie galaretki. Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek, dolewamy pozostałą cześć wody. I odstawiamy do stężenia.

Przestudzony biszkopt wkładamy do formy w której się piekł (dlatego najlepiej w rancie cukierniczym), na biszkopt nałożyć cienką warstwę kremu. Poukładać dowolne owoce i zalać tężejącą galaretką.
Odstawić do schłodzenia.

Zostaw komentarz